Když už máme ten začátek roku, chtěla bych se s vámi podělit o některé jídla/knížky/suroviny/restaurace, které jsem objevila během loňského roku a které mi určitě budou dělat radost i v roce letošním :)

Suroviny

2015-11-17 20.23.06-1

  • Bezlepkové potraviny – s novým rokem jsem se začala víc starat o to co jím a vyzkoušela jsem si stravování bez lepku. Světe div se, ve výsledku je mi opravdu lépe, když do sebe necpu něco ze pšenice (nicméně nejsem fanatický zastánce bezlepkové diety. Takové hamburgery nebo topinky k tataráku prostě nenahradíte). Takže jsem objevila takové srandičky jako pohankové krekry, které mi nahrazují chleba; mouky z rýže, kukuřice, tapioky a oříšků; těstoviny z nepšeničné mouky ( za sebe musím říct že mi nejvíc asi chutnají kukuřičné těstoviny z M&S, špatné nejsou ani pohankové těstoviny). Pokud potřebujete bezlepkové recepty, doporučuju se podívat na Pinterest, případně se zaměřit na asijskou kuchyni – přeci jen rýže je největší přítel. Nebo zkuste raw kuchyni, tam lepku taky moc nenajdete (zato na ní potřebujete docela výkonný mixér).
  • Artyčok – hezky vypadající zelenina, která byla vždycky mimo moje pole působnosti. Pokud ale chcete skvělé uzobávací jídlo, doporučuju uvařit artyčok, připravit si holandskou omáčku a pak postupně uloupávat jednotlivé lístky růžice a spodní, měkkou část namáčet do omáčky. Lepší než chipsy :) (i když díky holandské omáčce asi tak stejně kalorické…)
  • Krevety (a další mořské potvory jako je chobotnice, mušle, krabi a tak) – i na mě došlo. Jak se s nimi seznámit tak, aby vaše zkušenost byla co nejvíce pozitivní? Zkuste přímořské letovisko – Francie, Španělsko, případně jakoukoliv exotickou zemi a zajděte do přístavu. Dejte si co nejčerstvěji vypadají potvůrky, v paelle, jentak grilované…když jsem i já byla ochotná ochutnat talíř krevet a uznat, že to vlastně není tak děsivé jak si pamatuju, zvládne to každý. A třeba grilovaná chobotnice v zapadlém tapas baru v Barceloně s hromadou strašně dobrého vína se spojí s hezkým zážitkem :) A kde koupit ryby v Praze? Osobně doporučuju Makro (a pokud nemáte auto nebo se vám nechce jezdit bůhví kam, zkuste rohlik.cz – ryby berou právě z Makra). Případně speciálky v rámci Prahy.
  • Marmitte  – o téhle pomazánce z droždí se říká že jí buď nesnášíte nebo milujete. No, pořád se nemůžu rozhodnout do které skupiny patřím. Chutná to jak svařené černé pivo a na toustu to pro mě není moc hitparáda. Nicméně, pokud máte pocit že máte trochu mdlý zeleninový vývar, stačí troška Marmitte a vývar je najednou mnohem lepší. Slyšeli jste někdy o Umami? (pokud ne, doporučuju vygooglovat)
  • Krevetová pasta – jestli si myslíte, že rybí omáčka smrdí, zkuste tohle. Doma tomu přezdívám „instantní smrt“ –  zápach téhle pasty je tak silný, že jí skladuju ve skleničce přes kterou je přetažená potravinová folie. A na co je tenhle smraďoch fajn? Pokud máte rádi asijskou kuchyni, tak na ní natrefíte v dost receptech. A přidat jí do domácí curry pasty? Tak v tom případě máte pastu která chutná skoro jako autentická (mám pár pochvalných recenzí…)

 

Restaurace/bary

2015-06-17 20.07.32

  • Super Panda Cirkus – moje letošní srdcovka. Kdykoliv jedu do Brna, a je příležitost, ráda se objevím v tomhle baru. Skvělý koncept dotažený do dokonalosti a zábavné drinky. 
  • Bar který neexistuje – další brněnský bar u kterého bych chtěla aby měl klon v Praze. Starší bratříček Super Pandy, sofistikovanější bar kde mají skvělé barmany (namíchají vám cokoliv co si budete přát a ani nemrknou okem. Moje přání „nealkoholický neperlivý drink, trochu kyselý a trochu sladký – a když už máme ten advent, tak co něco aby to vyznělo vánočně?“ dokázali přetavit do opravdu skvělého pití)
  • Just Donut.  – další z mimopražských záležitostí. Malinkatý obchůdek v Ostravě který prodává skvělé americké Donuty. Každý den pouze omezená nabídka, různé příchutě.
  • Bruxx – a něco pro změnu pražského. Trochu souvisí s mojí změnou přístupu k mořským potvorám – belgická varianta s pivem a naprosto skvělými pralinkami :)
  • Alza café – sobotní povinná zastávka na cestě do tržnice. Káva od Doubleshotu. Co k tomu říct víc?
  • The Barn – jedna berlínská zastávka, kde jsem měla zatím asi nejlepší kávu svého života. Malinkatá kavárnička v Mitte, kde se opravdu vyplatí zastavit se a užít si ten dokonalý šálek životabudiče :)
  • Naše Maso – klasika :) řeznictví a každý večer i restaurace, kde si můžete dát degustační menu od řezníka. Stařené maso, kvalitní uzeniny. Fronta je klasická známka, ale vyplatí se jí přestát a pak si užít to skvělé maso.
  • Sisters – chlebíčkárna hned naproti Naše Maso. Jestli se vám při slově chlebíček vybaví jen suchá veka namazaná pochybnou pomazánkou a posázená něčím co vzdáleně připomíná salám, tohle je místo které vás vyléčí. 
  • Bahn mi bageterie – je jich teď v Praze jako hub po dešti, takže nebudu jmenovat konkrétní. Ale pokud máte chuť na rychlý oběd, určitě zkuste :) 
  • Bohemia Lounge bar - tajemný bar kdesi v Praze s tajným číslem a docela striktními požadavky. Stojí to za to? Určitě! Pokud máte rádi Hestona Blumenthala či Paula Adriu a fandíte mokelulární kuchyni, je Pavel Tvaroh a jeho pop-up bar místem, které nutně musíte navštívit :)
  • Streetfood restaurace s Bun bo nam bo v Hanoji – to nejdokonalejší Bun bo nam bo které jsem kdy měla. Neopakovatelný zážitek :)

 

Knížky

2015-12-24 19.18.28

  • Cokoliv od Hestona Blumenthala (já vím, je to posedlost)
  • Yotam Ottolenghi – potřebujete přesvědčit okolí, že vegetariánské pokrmy můžou být i chutné? Zkuste kuchařku Hojnost – spousta trochu komplikovanějších receptů, které ale dávají naději na obrácení i toho největšího odpůrce :)
  • Julie Child – Mistrovství francouzské kuchyně – klasické francouzské recepty

 

A na co se mám těšit v roce 2016? Konečně se mi podařilo ukořistit pár poukazů na Grand Restaurant festival, takže mě čeká návštěva pár restaurací, nějaké ty cesty po Evropě a snad i kousek dál a hromada dalších receptů v nové kuchyni. 

Máte nějaké tipy, které bych letos neměla vynechat?

Tagged on: